Prezentarea informațiilor și transparența, în contextul COVID-19

În această perioadă de incertitudine este important pentru companii să comunice proactiv cu investitorii lor și cu părțile interesate, inclusiv cu angajații, clienții și comunitățile în care își desfășoară activitatea, cu privire la modul în care răspund la criza generată de COVID-19. Corporația Financiară Internațională (IFC) a elaborat Cadrul general privind prezentarea informațiilor și transparența (Disclosure and Transparency Framework) prin care atât companiile cotate la bursă, cât și cele private pot furniza investitorilor și părților interesate informațiile necesare pentru ca aceștia să poată evalua reziliența, gradul de pregătire și procesele de gestionare a aspectelor de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) aferente acestor entități.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

Administrați un lanț de aprovizionare analog pentru o economie digitală?

COVID-19  a expus slăbiciuni vechi ale modului în care producem și vindem bunuri. Lanțul de aprovizionare global, în forma sa actuală, este incapabil să facă față perturbărilor care se preconizează. Preferințele consumatorilor, într-o continuă și rapidă schimbare, aspectele legate de mediu și schimbările intrinsece ale ordinii globale reprezintă vectori-cheie ale schimbării. Soluția o constituie digitalizarea și automatizarea în patru pași, bazați pe patru imperative: informație, arhitectură, excelență și planificare operațională, reziliență.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

5 moduri de a construi o afacere mai sigură în contextul actual

Menținerea siguranței cibernetice a unei afaceri poate fi dificilă, având în vedere multitudinea de riscuri la care este expusă, dar a nu prioritiza acest aspect sau a diminua importanța acestuia este o greșeală. Indiferent de mărimea unei afaceri, aceasta trebuie să identifice riscurile la care este expusă și combinația potrivită de instrumente de securitate cibernetică pentru construirea unui sistem de apărare solid și rezilient.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

IFAC & MOSAIC: Forumul Construirea unor economii reziliente și sustenabile

În perioada 7-11 decembrie 2020, IFAC va organiza, în colaborare cu Comitetul director al MOSAIC, forumul online cu tema Construirea unor economii reziliente și sustenabile. Evenimentul va analiza oportunitățile profesiei contabile de a sprijini reacțiile la situațiile de urgență și un sector de sănătate publică puternic și va sublinia importanța contabilității de angajamente pentru revenirea economică, informează IFAC, într-un comunicat.

De asemenea, forumul va discuta transformarea digitală a profesiei contabile în contextul în care COVID-19 a accelerat utilizarea tehnologiei, precum și modul în care organismele profesionale contabile pot colabora cu partenerii de dezvoltare din jurisdicțiile lor. Potrivit IFAC, organismele profesionale contabile au potențialul de a sprijini o raportare financiară de înaltă calitate în sectoarele public și privat și de a facilita transformarea modului în care sunt gestionate finanțele publice, în condițiile în care pandemia de COVID-19 și recesiunea economică aferentă au necesitat intervenții semnificative din partea guvernelor în întreaga lume. Pentru mai multe detalii și pentru înregistrare, vă rugăm accesați pagina dedicată forumului.

Citește aici

(Copyright foto: IFAC)

Podcasturi Deloitte privind reziliența: Cum pot companiile să gestioneze criza generată de COVID-19

Deloitte pune la dispoziția profesioniștilor și a altor părți interesate o serie de podcasturi pe tema rezilienței companiilor în contextul pandemiei de COVID-19, furnizând perspectivele necesare în procesul de gestionare a crizei și de redresare în urma acesteia. Printre subiectele tratate se numără dificultățile legate de lanțurile de aprovizionare, strategiile de răspuns la criză, provocările generate de munca de la distanță etc.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

Fit for Future – Antreprenor în România: Reziliența în afaceri – cum remodelăm afacerile

O nouă ediție a emisiunii Fit for Future – Antreprenor în România a fost difuzată astăzi, 4 noiembrie a.c., la postul CECCAR TV. Puncte forte și puncte slabe în cazul măsurilor luate de autorități în sprijinul mediului de afaceri, contribuția profesioniștilor contabili în asigurarea sustenabilității afacerii în această perioadă de criză și modul în care a fost afectată industria HoReCa au fost câteva dintre subiectele abordate de invitații emisiunii:  Silvia Ion, Managing Partner Horeca Insight Magazine, Marcel Vulpoi, CEO Vulpoi&Toader Management, și prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, președintele Consiliului superior al CECCAR.

Citește aici

(Copyright foto: ETAF)

Reinventarea procesului de gestionare a riscurilor

Contextul actual nu este caracterizat doar de un nivel ridicat al riscurilor, ci și de o incertitudine prelungită. Estomparea granițelor între gestionarea riscului cotidian în afaceri, gestionarea crizei și reziliență poate permite dezvoltarea unei agilități în fața unui viitor incert. De la începutul pandemiei până în prezent s-au produs numeroase greșeli în procesul de gestionare a riscurilor și, indiferent de modul în care a fost afectată organizația, există încă multe lucruri de învățat în ceea ce privește gestionarea riscurilor în această perioadă de criză.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

Cum mențin directorii financiari ai companiilor finanțele pe linia de plutire în timpul crizei?

În următoarele luni, directorii financiari vor juca un rol esențial în evidențierea lucrurilor cu adevărat importante în aceste vremuri haotice. Pe măsură ce criza generată de COVID-19 ia amploare, proprietarii de afaceri sunt preocupați de supraviețuirea organizației lor și de siguranța angajaților, iar directorii financiari pot oferi suport în acest sens. Fiind obișnuiți să gestioneze pierderea unui client sau a unui furnizor, directorii financiari se află pe o poziție adecvată pentru a atenua amploarea efectelor pandemiei asupra organizațiilor.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

Fuziuni și achiziții: considerente în contextul COVID-19

Pandemia de COVID-19 a afectat toate industriile, multe dintre acestea experimentând consecințele cererii reduse, ale stopării operațiunilor, ale întreruperilor din lanțul de aprovizionare, etc. Multe dintre organizații, chiar și cele care aveau operațiuni solide, întâmpină acum diferite dificultăți financiare, deoarece ritmul alert de evoluție al pandemiei nu a permis dezvoltarea unei strategii de criză sau a unor măsuri de protecție eficiente. Fuziunea sau achiziția pot fi văzute drept soluții de salvare de la insolvență, atunci când o organizație nu își mai poate îndeplini obligațiile față de creditori sau nu mai reușește să atragă alte forme de finanțare. Totuși, având în vedere contextul, procesul de fuziune sau achiziție trebuie să fie tratat adecvat, analizând toate considerentele și condițiile unui astfel de demers pentru a asigura câștigul tuturor părților implicate.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

Competențe-cheie pentru profesioniștii din domeniul finanțelor publice care se confruntă cu provocările actuale

Mediul global politic și economic este la fel de volatil și incert ca întotdeauna. În acest mediu al sectorului privat, aflat într-o continuă schimbare, importanța dezvoltării profesionale continue nu poate fi subestimată. Din poziția de organism profesional adresat profesioniștilor din domeniul sectorului public, Chartered Institute of Public Finances and Accountancy (CIPFA) își asumă un angajament nu numai de a sprijini practicienii, dar și de a-i ajuta pe aceștia să se pregătească pentru provocările ce vor urma. În acest scop, CIPFA a elaborat un cadru general privind competențele-cheie, conceput pentru a îndruma procesul de învățare al contabililor pe parcursul carierelor lor în sectorul public, indiferent de locul în care își desfășoară activitatea.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

Modalitățile prin care consiliile de administrație pot supraveghea gestionarea riscurilor dincolo de pandemia de COVID-19

Într-o analiză Ernst & Young, publicată la 15 octombrie 2020, directori de top furnizează opinii cu privire la motivele pentru care pandemia de COVID-19 impune o nouă atitudine față de supravegherea riscurilor de către consiliile de administrație. Acestea recunosc că susținerea unei afaceri pe termen lung necesită concentrarea asupra unui spectru larg de părți interesate, având un scop precis în minte. Doar prin înțelegerea modificărilor sociale, tehnologice și geopolitice majore consiliile de administrație vor putea să asigure planificarea necesară pentru atenuarea riscurilor. Consiliile de administrație trebuie să responsabilizeze conducerea cu privire la planurile de continuare a activității și de concentrare a riscurilor. Analiza citată pune în evidență modalitățile prin care consiliile de administrație își pot schimba abordarea în ceea ce privește gestionarea riscurilor pentru a asigura un viitor sustenabil organizațiilor lor.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

5 lucruri pe care le pot face companiile acum pentru a se pregăti pentru următoarea criză

Companiile se confruntă cu cea mai grea criză economică de la Marea Recesiune din anii ’30, previziunile arătând că economia globală se va contracta cu 4,4% până la finalul anului. O echipă din cadrul PwC a elaborat un plan structurat pe cinci puncte principale reprezentând măsuri pe care companiile le pot întreprinde acum pentru a nu fi luate prin surprindere de următoarea criză. La baza acestui plan se află un îndemn pentru toate organizațiile de a înceta să trateze tehnologia ca pe un inamic și să o considere un instrument esențial pentru supraviețuire în situații de criză.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

3 lucruri pe care pandemia de COVID-19 i-a învățat pe profesioniștii contabili despre tehnologie

2020 a reprezentat cel mai dificil an din istoria recentă, dar a oferit, în același timp, o oportunitate unică de învățare pentru proprietarii de firme și membrii echipelor lor, în special în domeniul tehnologiei. Fără tehnologie, este imposibil să ne imaginăm răspunsul la pandemia de COVID-19. Pentru a-și putea continua activitatea, profesioniștii contabili au fost nevoiți să-și utilizeze cunoștințele legate de tehnologie și să le extindă pentru a găsi soluții pentru stocarea și accesarea informațiilor oricând și oriunde, să adopte proceduri de lucru de la distanță adecvate fiecărui tip de activitate și să identifice componentele hardware și dispozitivele periferice care să permită organizarea unui birou complet funcțional în propria casă.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

Îndrumări AICPA, IESBA și IAASB privind utilizarea specialiștilor în circumstanțele create de COVID-19

La 6 octombrie 2020, American Institute of Certified Public Accountants (AICPA), Consiliul pentru Standarde Internaționale de Etică pentru Contabili (IESBA) și Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare (IAASB) au publicat documentul comun Utilizarea specialiștilor în circumstanțele create de COVID-19: inclusiv considerente privind implicarea specialiștilor în audituri ale situațiilor financiare. Documentul este menit să ajute profesioniștii contabili să stabilească în ce condiții este necesară utilizarea serviciilor unui specialist pentru anumite activități și expune și considerentele etice relevante, în contextul crizei declanșate de pandemia de COVID-19. Documentul va fi disponibil curând și în limba română.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

Dacă transformarea este o călătorie, cum poate consiliul de administrație să se asigure că toți merg în aceeași direcție?

Este cert faptul că această criză generată de COVID-19 a schimbat fundamental modul în care funcționează afacerile. Unele schimbări par inevitabile în acest context: un număr mai mare de angajați vor lucra de acasă din ce în ce mai mult, lanțurile de aprovizionare vor fi reorganizate pentru a maximiza flexibilitatea, iar tehnologia va juca un rol esențial. Consiliile de administrație trebuie să se axeze pe crearea de valoare pe termen lung, pe cultura organizațională și dezvoltarea aptitudinilor pentru a gestiona eficace procesul de transformare specific societății post-COVID-19.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

Guvernanța corporativă în contextul COVID-19: Considerente privind securitatea cibernetică și tehnologia

Supravegherea securității cibernetice reprezintă o responsabilitate-cheie a unui consiliu de administrație și constituia o preocupare semnificativă pentru companii înainte ca pandemia de COVID-19 să forțeze atât de multe organizații să facă brusc tranziția către munca de la distanță. Încălcarea securității datelor și alte amenințări cibernetice presupun riscuri legate de competitivitatea și reputația unei companii, precum și riscuri cu privire la eventuale litigii. Pentru prevenirea, detectarea și soluționarea acestora este nevoie de investiții din ce în ce mai costisitoare. Schimbările generate de pandemie au creat riscuri noi, a căror gestionare necesită supraveghere din partea consiliului.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

O abordare practică pentru gestionarea riscurilor în organizațiile mici și mijlocii

CPA Canada a elaborat un ghid ce cuprinde îndrumări cu privire la implementarea în organizații a procesului de gestionare a riscurilor în întreprinderi (ERM) pentru a îndeplini obiective strategice în vremuri incerte și imprevizibile. Ghidul este structurat în șase pași care au drept scop îmbunătățirea conformității cu dispozițiile guvernamentale, creând în același timp o cultură a riscului ce sprijină și consolidează procesul integrat de luare a deciziilor și sporește valoarea organizației pentru părțile interesate.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

Gestionarea fluxului de numerar pe timp de criză: 6 strategii pentru proprietarii de afaceri

Capacitatea de a gestiona fluxul de trezorerie este fundamentală pentru sănătatea oricărei companii, cu atât mai mult în mijlocul unei crize globale care afectează sever mediul de afaceri. Atunci când o companie își cunoaște resursele și este capabilă să le gestioneze, este cu un pas mai aproape de ieșirea din criză și de dobândirea unei poziții de siguranță în fața incertitudinilor care urmează.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

Studiu KPMG privind revenirea la locul de muncă

În contextul în care statele încep să relaxeze măsurile de izolare și să repornească economia, planificarea întoarcerii la locul de muncă devine una dintre prioritățile principale ale multor organizații. Având în vedere că îndrumările și acțiunile legate de pandemie evoluează constant, există mai multe considerente, etape și factori asupra cărora angajatorii trebuie să se concentreze în scopul de a elabora un plan de acțiune solid, care să asigure siguranța angajaților la locul de muncă odată cu întoarcerea acestora.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

COVID-19: Efecte asupra companiilor

Pandemia de COVID-19 continuă să evolueze. Acum este momentul ca eforturile să fie direcționate către sprijinirea întoarcerii la locurile de muncă, tratând, totodată, schimbările care vor trebui implementate în lunile care urmează. Iată câteva moduri în care companiile pot iniția această tranziție către un mediu mai stabil și o strategie de afaceri pregătită pentru viitor.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

Ghid pentru planificarea financiară strategică

Pe măsură ce organizațiile își revizuiesc strategiile de afaceri, planificarea strategică pentru 2020-2021 trebuie să se adapteze noilor circumstanțe și să vizeze o perioadă mai lungă decât cea obișnuită de câteva luni sau maximum un an. Mediul de afaceri se schimbă mult prea repede și prea radical pentru ca vechile metode de planificare și anticipare a scenariilor să rămână aceleași. Gartner, o companie americană din domeniul cercetării și consultanței, a elaborat un ghid ce oferă îndrumări cu privire la planificarea strategică, bazată în principal pe 4 piloni: identificarea unor parametri de măsurare a progresului, elaborarea unor ipoteze de lucru, identificarea direcțiilor de acțiune și comunicarea întregii strategii într-o manieră concisă și eficientă care să faciliteze implementarea cu succes a acesteia.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

Sfaturi pentru afaceri în vremuri dificile

După ce au supraviețuit unor vremuri dificile, afacerile ar trebui să se pregătească pentru procesul de redresare. Obiectivul principal al acestui proces ar trebui să fie creșterea sustenabilă, ceea ce implică menținerea bunelor practici adoptate pentru a supraviețui momentelor dificile, dar și concentrarea pe capitalul uman, creșterea profitabilității și a eficienței.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

Cadru general pentru reziliența întreprinderilor în contextul pandemiei de COVID-19

EY a creat un instrument de diagnosticare ce furnizează o abordare metodică referitoare la gestionarea situațiilor de criză, redresare și reinventare. Acesta include 9 domenii care nu numai că pot contribui la continuarea activității în prezent, ci sunt și utile în procesul de redefinire a viitorului organizației.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

7 pași esențiali pentru Organismele Profesionale Contabile (PAO) în planificarea gestionării crizei

În contextul pandemiei de COVID-19, organismele profesionale contabile (PAO-urile) au oportunitatea de a-și ajuta membrii în situațiile dificile cu care aceștia se confruntă. Deși există un volum mare de informații disponibile, acestea pot fi greu de procesat. Acest cadru general, structurat în 7 pași, vine în sprijinul PAO-urilor care încearcă să se organizeze și să acționeze rapid în contextul actual.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

Impactul COVID-19 asupra prezentărilor de informații privind rapoartele anuale: Ghid pentru directori, persoane care întocmesc rapoartele anuale și auditori

Acest ghid își propune să furnizeze o serie de îndrumări cu privire la gestionarea provocărilor generate de pandemia de COVID-19 pentru raportările financiare și prezentările de informații pe care trebuie să le întocmească entitățile.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

De la criză la redresare

Deși la momentul actual există o incertitudine cu privire la un vaccin sau un tratament ce ar putea opri pandemia, analiștii economici tind să creadă că economia își va reveni rapid odată ce criza sanitară va fi soluționată. În articol sunt identificate câteva strategii și măsuri care ar putea fi eficiente pentru asigurarea unei redresări economice rapide și sustenabile.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

10 ponturi pentru restructurarea companiei tale în contextul pandemiei de COVID-19

Idei creative din partea antreprenorilor care și-au adaptat afacerile la noua cerere generată de pandemie. Printre acestea se numără: mutarea activității în mediul online, lărgirea gamei de produse, migrarea către produse și servicii sanitare etc.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

6 modalități de gestionare a incertitudinii pentru profesioniștii curajoși din domeniul financiar

Directori financiari din diferite sectoare de activitate își împărtășesc experiența de gestionare a incertitudinii în situații de criză, în care au fost nevoiți să găsească soluții eficiente pentru a diminua povara financiară a companiilor. Printre măsurile aduse în discuție se numără restructurarea operațiunilor, gestionarea rapidă a problemelor și încurajarea unei culturi organizaționale bazate pe flexibilitate și colaborare.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

Implicațiile COVID-19 în legătură cu raportarea financiară

Pandemia de COVID-19 și efectele sale generează o nevoie mai mare de informații de înaltă calitate. În acest scop, firmele de contabilitate, organismele de reglementare, organizațiile membre IFAC și alte părți pun la dispoziția membrilor profesiei contabile îndrumări și sfaturi cu privire la dispozițiile contabile și de raportare financiară pe care ar trebui să le aibă în vedere în gestionarea efectelor pandemiei asupra întocmirii situațiilor financiare.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

COVID-19: Gestionarea riscurilor și întreruperilor privind lanțul de aprovizionare

Lanțurile de aprovizionare au devenit extrem de complexe și esențiale pentru competitivitatea multor companii. Însă faptul că sunt foarte interconectate le face să fie și foarte vulnerabile în situații de criză. Pandemia de COVID-19 accentuează această problemă și impune schimbări radicale la nivel global.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

Organismele profesionale contabile se sprijină reciproc – Cursa către evaluările online în timpul pandemiei de COVID-19

În fiecare an, mii de profesioniști contabili aspiranți trec prin evaluări cu un grad de importanță mai mic sau mai mare. Până de curând, un procent foarte mic al evaluărilor se efectuau de la distanță, însă, în contextul creat de pandemia de COVID-19, organismele profesionale contabile au fost nevoite să facă tranziția către sistemele de evaluare online. Având în vedere evoluțiile actuale, această abordare ar putea deveni una permanentă.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

Încrederea începe de la o bună guvernanță

La fel cum organizațiile evoluează pentru a se adapta „noii normalități”, la fel și structurile și procesele de guvernanță care le susțin trebuie să facă același lucru. Pentru a sprijini raportarea unor informații de înaltă calitate, acestea fiind baza unei bune guvernanțe, persoanele responsabile cu guvernanța pot avea în vedere acțiunile prezentate în acest articol.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

6 recomandări pentru comitetele de audit care funcționează în noul context creat de pandemia de COVID-19

Articolul face apel la comitetele de audit să anticipeze și să furnizeze răspunsuri la condițiile create de pandemia de COVID-19 luând în considerare cele șase recomandări propuse, concepute pentru a optimiza rolul esențial al acestora în ceea ce privește guvernanța, supravegherea și crearea de valoare pe termen lung.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

Responsabilitățile privind interesul public trebuie să rămână primordiale în contextul COVID-19

Articolul tratează importanța acțiunilor și a atitudinii profesiei contabile globale în contextul COVID-19 pentru statutul și reputația acesteia în viitor. Prin menținerea celor mai înalte standarde de conduită și etică profesională în timpul pandemiei și prin asigurarea unui nivel ridicat de implicare, profesia contabilă va satisface toate așteptările referitoare la responsabilitățile privind interesul public.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

6 modalități de dezvoltare pentru practicile mici și mijlocii în contextul pandemiei de COVID-19

Membrii Comitetului PMM din cadrul IFAC au împărtășit experiențe cu privire la modul în care firmele mici și organizațiile profesionale contabile (PAO-uri) reacționează la impactul crizei generate de pandemie. În urma discuțiilor au fost identificate 6 domenii-cheie de interes pentru dezvoltarea practicilor mici și mijlocii.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.

Modalități de gestionare a dificultăților financiare

Documentul analizează scenariile prin care poate trece o companie sau o persoană fizică ce experimentează dificultăți financiare și oferă soluții de gestionare a acestora, utilizând experiența unor profesioniști în insolvență.

Citește aici

Copyright foto: 123RF Stock Photo.